Dinsdag 28 juni was het feest op de bouwplaats van Zeister Enk. Toekomstige bewoners zijn door gebiedsontwikkelaar BPD en Reinbouw uitgenodigd om samen te vieren dat de bouw van fase 2 is gestart. De bouw van fase 1 is in volle gang en de eerste woningen worden al kort na de zomervakantie opgeleverd. Op een stralend mooie dag stroomt de bouwplaats vol.

Ontwikkelaar (BPD) Michael Tramper spreekt iedereen toe. “Mooi dat we hier nu staan met elkaar. Nog geen twee jaar geleden was het datacenter van Rabobank Nederland hier nog gevestigd. Het gebied transformeerde langzaam naar een woonomgeving en het was bijna logisch om ook deze locatie om te vormen tot woonwijk, op fietsafstand van hartje Zeist én Utrecht.” Tramper legt uit dat met Zeister Enk de duurzaamheidsambities van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling waar gemaakt worden. “Er komen alleen maar energieneutrale woningen en je kunt gebruikmaken van een deelauto. Daarbij is de wijk natuurinclusief ontwikkeld, zodat ook dieren hier een fijn thuis vinden.”

Diverse sprekers en officiële handeling
Na dit welkomstwoord spreken mevrouw Jürgens van de gemeente Zeist en Camiel Schuurmans, directeur-bestuurder Rooms Katholieke Woningbouwvereniging Zeist, de bewoners en andere aanwezigen toe. Daarna krijgt Arnout van Dijk van Samen Slim Rijden Zeist het woord. Hij vertelt over de deelauto’s die in het gebied komen en hoe dit het duurzame karakter van Zeister Enk versterkt. Antoinette Wilmot, commercieel directeur van Reinbouw, kondigt de officiële handeling aan en vlak daarna wordt met een grote hamer een buis de grond in geslagen. Dit is de plek waar straks een waterput komt. De middag wordt afgesloten met een informele borrel waar buren enthousiast kennismaken.

Over Zeister Enk
Zeister Enk ligt ingesloten tussen de eeuwenoude bomen langs de Utrechtseweg en de Laan van Eikenstein. De nieuwe woonomgeving krijgt de uitstraling van vroegere landerijen; boerderijen met lage daken die langs een groene enk staan. Rond ‘de enk’ komen rijk gedetailleerde brinkwoningen. Het groene bladerdak boven de enk geeft bewoners een geborgen gevoel. Met de nieuwbouw van Zeister Enk draagt BPD bij aan bewust en toekomstgericht leven. In de woningen worden recyclebare materialen toegepast. Een deel van het te slopen complex van RaboFacet is in de wijk terug te zien in de inrichting van het openbaar gebied. De in totaal 100 woningen (rijwoningen, rug-aan-rugwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen) zijn allemaal verkocht.