Zestien jaar na de eerste plannenmakerij komt er toch een wijkje achter de brandweerkazerne en praktijkschool De Tender in Dieren. Als volgend jaar het bestemmingsplan kan worden gewijzigd, worden de 32 woningen in 2023 gebouwd.

De bouw van het wijkje Bloemershof op de hoek van de Burgemeester Bloemersstraat en de Oostlaan ging indertijd niet door door de krediet- en woningbouwcrisis van 2008 en het faillissement van de projectontwikkelaar. De woningen hadden tegelijk gebouwd moeten worden met de nieuwe brandweerkazerne, De Tender en een gymzaal. Deze laatste zijn er wel gekomen, het wijkje niet.

Maar het gaat nu toch gebeuren. De gemeente Rheden moet voor 2027 550 woningen bouwen en is tuk op bouwlocaties. Het Dierense bouwbedrijf Reinbouw, dat de klus heeft toegewezen gekregen, wil voortborduren op het plan dat in 2007 dankzij een prijsvraag tot stand is gekomen. Dit komt erop neer dat de woningen in twee rijen worden neergezet, de ene rij achter de brandweerkazerne en gymzaal, de andere achter De Tender. Deze rijen komen haaks te staan op de Oostlaan.

Vanaf de Harderwijkerweg moet het zicht op de Veluwe, zoals dat nu ook bestaat tussen kazerne en school, intact blijven. Dit is mogelijk door tussen beide woningrijen een openbaar gebied in te richten met groen en een wadi. In het verleden was op het terrein een vuilstort. Deze is ernstig verontreinigd met zware metalen. De gemeente heeft de vervuilde grond afgegraven en een nieuwe laag grond aangebracht.

Voornamelijk appartementen

Het plan bestaat voornamelijk uit appartementen, namelijk 25. Onder ouderen in Dieren bestaat hier veel behoefte aan. Verder komen er vijf geschakelde woningen en twee twee-onder-een-kapwoningen. De geschakelde woningen krijgen een klein tuintje en de appartementen krijgen enkele daktuinen.

Het nieuwe wijkje moet een eenheid gaan vormen met de brandweerkazerne, de school en de gymzaal. Of dit betekent dat er in de gevels een boomstructuur te zien zal zijn, zoals in de bestaande bebouwing, is nog niet bekend. Het Duivense architectenbureau Palazzo, dat het project gaat ontwerpen, heeft alleen nog maar een globale studie gedaan. Wie wil, kan tot 14 juni bij de gemeente een reactie geven op deze studie.

Bron: De Gelderlander 26-05-2021

Klik hier voor meer informatie over dit project of als u zich als geïnteresseerde wilt inschrijven voor de nieuwsbrief.