Het perron van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) in Dieren krijgt eindelijk weer een overkapping. Geen nostalgisch dakwerk, maar een ontwerp dat aansluit bij de moderne vormgeving van Traverse Dieren. Curieus is dat de kap open wordt en niet beschermt tegen de regen.

Aansluiting bij Traverse Dieren

Ook de oude overkapping van de VSM verdween. Het weinig pretentieuze gebouwtje werd niet goed genoeg geacht voor de verbeterde omgeving. Gevolg was dat de passagiers voor de stoomtrein het gedurende een aantal jaren zonder overkapping moesten doen. De voorbereidingen voor de nieuwe kap hebben namelijk veel langer geduurd dan gedacht.

De opdrachtgever voor de nieuwe overkapping is de gemeente Rheden. De ontwerper is Architecten_Lab uit Deventer, dat ook het wachthok op het busplein en de verdiepte fietsenstalling aan de zuidzijde van het station heeft bedacht. Duidelijk is dat is aangesloten bij de vormgeving van de rest van Traverse Dieren. De overkapping bestaat uit een staalconstructie met als dak evenwijdig aan elkaar liggende balken.

Vrees voor hangplek jongeren

Opvallend is dat de dakconstructie open is en wel beschermt tegen de zon, maar niet tegen de regen. De gemeente heeft hiervoor gekozen omdat het perron van de stoomtrein geen hangplek voor jongeren mag worden, zoals het in het verleden wel is geweest.

Het logo van de VSM zal onder de overkapping te zien zijn, net als de woorden Veluwsche Stroomtrein Maatschappij. Rondom het perron staan nu nog bouwhekken, maar die maken plaats voor een definitief hek met een poort erin.  De bestrating onder de overkapping wordt opnieuw gelegd, erbuiten niet. Op het perron komt geen kassa voor de verkoop van kaartjes.

Alle plekken uitverkocht

,,Kaartjes verkopen we in de trein zelf’’, zegt Ronald Bresser van de VSM. Hij vertrouwt erop dat de stoomtreinmaatschappij komend rijseizoen van de nieuwe overkapping gebruik kan maken. ,,Of er nog een officiële opening komt, weet ik niet’’, zegt hij. ,,Vanwege corona zal dat voorlopig moeilijk zijn. Maar wie weet in de toekomst.”

De VSM heeft vorige zomer vanwege corona het aantal zitplaatsen in de treinen beperkt gehouden. Wellicht is dat in het nieuwe seizoen ook nog nodig. ,,Maar de plekken die we hadden, waren uitverkocht’’, zegt Bresser.