“Het wordt hier écht mooi”, vertelt uitvoerder Gerhard Elshof terwijl hij goedkeurend over het bouwterrein kijkt. We zijn op Zuiderveld West, waar Reinbouw in opdracht van BPD Ontwikkeling vijftien gasloze woningen bouwt. De tien twee-onder-een-kappers en vijf vrijstaande woningen zijn onderdeel van de Waalsprong; het nieuwe stadsdeel van Nijmegen.

Elegant, tijdloos en modern
Elegant, tijdloos en modern met een grote variatie in gevelaanzichten. Dat is wat BPD haar kopers heeft beloofd. Gerhard: “Het klopt helemaal wat ze zeggen! De vrijstaande woningen hebben een rode steen en staan met de voorkant naar de straat. De twee-onder-een-kapwoningen staan andersom en hebben een donkere steen. Er worden verschillende metseltechnieken gebruikt en de kopers hadden veel keuzevrijheid. Dat geeft de beloofde variatie in de wijk.” Gerard wijst naar de raamkaders en de rand langs de nok: “Kijk, de buitenzijde is bekleed met Belgisch hardsteen. Dat is heel bijzonder, echt tekenend voor dit project.”

“Dat meedenken zorgt ervoor dat bewoners écht krijgen wat ze willen en daar gaat het om.”


Extra wensen maken het werk leuk

De variatie van het project maakt Zuiderveld West tot een mooie klus voor Gerhard en zijn team: “We werken met terugliggend metselwerk, rollagen, staand metselwerk, gebruiken verschillende stenen en verschillende kleuren voegen. Een metselaar kan hier écht zijn vakwerk laten zien!” Ook de grote keuzevrijheid die BPD haar kopers geeft maakt Gerhard blij: “Woningeigenaars kunnen kiezen voor een uitbreiding van 1,20 of 2,40 meter en sommige mensen willen de berging graag bij de woning betrekken. Dat soort wensen brengen veel variatie in het plan, waardoor we niet helemaal seriematig hoeven te werken. Voor mij als uitvoerder is het heel leuk om de dingen die mensen kiezen waar te maken. Dat ze straks hier komen en zeggen: ‘Ja, zo hebben we het bedoeld!’, de wensen van bewoners maken het werk extra leuk!”

Meedenken voor het beste resultaat
“Staat bij mij in de keet, Fons!”, roept Gerhard naar een collega die even verderop zoekend rondkijkt. Gerhard reageert lachend: “Ja, het werk moet door! Als uitvoerder moet ik zorgen dat alles netjes, veilig en volgens de planning verloopt en natuurlijk aan alle eisen voldoet. Ik ben het aanspreekpunt voor de tegelzetters, timmerlieden, pannenhangers, metselaars, stellers en stukadoors. Een fijn team dat goed op elkaar ingespeeld is en op elkaar kan vertrouwen. Mensen die niet blind doorgaan als ze iets tegenkomen dat beter kan, maar aan de bel trekken en actie ondernemen. Ook als we twijfelen of de bewoner wel écht wil wat hij heeft opgegeven, gaan we niet blind door, maar nemen we contact op om het eventjes netjes uit te leggen en na te vragen. Dat meedenken zorgt ervoor dat bewoners écht krijgen wat ze willen en daar gaat het om.”

De laatste loodjes
Ondertussen zien we de stukadoors en tegelzetters hard werken aan de hoogwaardige afbouw en wordt ook aan het metselwerk de laatste hand gelegd. Gerhard: “De eerste woningen zijn nu uit de steigers. We zijn bezig met de aftimmering, het spuitwerk en de tegelwerk, dus echt de afbouw. De tien twee-onder-een kapwoningen staan nog in de steigers. Daar zijn we nu aan het pannenhangen. In de loop van de komende weken gaan de steigers eraf en gaan we ook daar aan de slag met de afbouw!” Naar verwachting krijgen de eerste bewoners hun sleutel in het voorjaar van 2020.

Meer informatie > https://www.nieuwbouw-waalsprong.nl/zuiderveld