“Wat ontzettend gaaf om met dit enthousiaste team de transformatie van de Simon Stevin Kazerne te mogen realiseren.” Met deze mooie woorden bedankt Geert Jan Rond, Programmaregisseur Nieuwbouw en Transformatie Woonstede, de bedrijven die hij eerder opdracht gaf om de twee historische gebouwen in Ede te transformeren. Ook wij kijken met bijzonder veel trots terug op wat we samen met A&R10 Architecten, Gemeente Ede en natuurlijk Woonstede hebben mogen neerzetten. Nu de veertig Woonstede-waardige appartementen zijn opgeleverd, het naambord is onthuld en de bewoners bijna hun sleutel krijgen, is het tijd voor een terugblik.

Aanpakken!
Met de belofte “Aanpakken!” wonnen we eind 2017 de tender van Woonstede. Mooi, want we konden niet wachten om de prachtige kazernes (gebouw 69 en 70) met hun roemrijke verleden klaar te maken voor een veelbelovende toekomst. Een toekomst die zelfs monumentaal zou zijn. Op het moment dat we de opdracht van Woonstede gegund kregen, hadden we ons al uitvoerig verdiept in de charmes en kansen, maar ook de bouwkundige uitdagingen van het gebouw. Bovendien hadden we alvast kennisgemaakt met de huidige bewoners van met name gebouw 69. De soldaten hadden de kazernes dan wel verlaten, maar vele dieren, zoals de beschermde gierzwaluw, vonden er nog altijd hun veilige broedplek. Met een scherp ecologisch protocol en diverse ideeën om de natuur niet alleen te sparen, maar ook een handje te helpen, waren we er klaar voor. Op 1 december konden we dan ook direct van start!

Touwtjes in handen
Met onze Nik als projectleider, hadden we de touwtjes de afgelopen maanden stevig in handen. Er werd hard gewerkt en de sfeer op de bouw was uitstekend. Zeker bij transformaties, waarin je geheid onverwachte uitdagingen tegenkomt, is het belangrijk om de lijnen kort te houden. Door open en flexibel met elkaar samen te werken, nauw contact met elkaar te houden en samen te blijven focussen op het eindresultaat, is dat uitstekend gelukt. Het was een feest om met Woonstede, A&R10 Architecten, gemeente Ede samen te werken. Op de Dag van de Bouw, toen we nog volop aan het werk waren, openden we onze bouwplaats voor publiek. Niet alleen wij lieten die dag vol trots zien wat we in het gebouw deden, ook diverse strijders die er ooit gelegerd waren, kwamen vertellen over hun herinneringen aan het gebouw. Een bijzonder moment.

Het resultaat
In week 12 krijgen de eerste bewoners de sleutels van hun nieuwe thuis. De gebouwen die ooit werden gebouwd voor de Nederlandse krijgsmacht en vervolgens door Woonstede werden gered van de sloophamer, kregen inmiddels de monumentale status. De bewoners krijgen een prachtige plek in de natuur aan de rand van de Veluwe. Een warm thuis met de imposante charme van toen en de luxe van nu. De goede isolatie, de warmte van het warmtenet en de degelijke bouw, dragen daar aan bij. De meeste appartementen zijn gelijkvloers en bevatten een woon-eetkamer met open keuken en balkon, twee slaapkamers, een toilet en badkamer. Elk gebouw heeft bovenin, onder de kap, bovendien een speelse maisonnette met twee verdiepingen. Op 9 februari, kort voor de oplevering, openden we wederom de deuren van één van de gebouwen. Dit keer om geïnteresseerden en toekomstig bewoners de sfeer te laten proeven. En die sfeer; die zit goed. Van maar liefst 400 mensen kregen we lovende reacties. De sfeer uit het verleden en de frisse degelijkheid van nu. Wij zijn trots op het resultaat en danken al onze bouwpartners en natuurlijk Woonstede voor dit mooie avontuur.

Op naar de volgende!