Jongeren hebben de toekomst. Ook in de bouw. Reinbouw investeert daarom stevig in het vinden én scholen van nieuwe vakmensen. Neem bijvoorbeeld Daan. Na zijn BBL-leerperiode bij Reinbouw, heeft hij inmiddels zijn timmermansdiploma én vaste contract op zak. Van Reinbouw krijgt hij nu de kans om met een betaalde opleiding door te groeien tot uitvoerder. We spreken hem in Harderwijk, waar hij samen met zijn collega’s 132 woningen aan het bouwen is.

Geen uitvoerder zonder praktijkervaring
Vol ambitie startte Daan vijf jaar geleden met zijn niveau vier BOL-opleiding bouwkunde bij Bouwmensen Apeldoorn. Hij wilde uitvoerder worden. In zijn stageperiode liep hij tien weken mee met de uitvoerders van Reinbouw. De periode veranderde zijn visie én zijn plannen. Daan: “Ik ontdekte dat ik meer bouwervaring wilde voordat ik écht als uitvoerder aan de slag zou gaan. Ik ben toen gestopt met mijn opleiding bouwkunde en ben ingestroomd bij timmerman niveau twee. Vier dagen werken als timmerman bij Reinbouw, één dag naar school. Met die keuze ben ik heel blij. Door de ervaring die ik de afgelopen jaren bij Reinbouw heb opgedaan, ligt er straks een mooie toekomst als uitvoerder voor me.”

“Ze behandelden me als volwaardig timmerman
en lieten me vanaf het begin de moeilijke dingen doen.”

Zelf dingen creëren
Daan: “Timmeren is echt leuk werk. Je bent zelf dingen aan het creëren en er zit veel variatie in. Momenteel ben ik in Harderwijk bezig met stelwerk voor gevels, maar ik help ook de metselaar of andere collega’s die ergens tegenaan lopen. Je doet daardoor bijna elke dag iets anders.” Ook met zijn collega-Reinbouwers is hij blij: “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor Reinbouw. De manier waarop we met collega’s en onderaannemers omgaan is heel fijn. We gunnen elkaar wat en helpen elkaar en dat vind ik bijzonder. Toen ik leerling timmerman was, heb ik heel veel kansen van de uitvoerders en collega-timmerlieden gekregen. Ze behandelden me als volwaardig timmerman en lieten me vanaf het begin de moeilijke dingen doen. Daar leer je veel meer van dan van het makkelijke stagiairswerk. En daar ben ik ze dankbaar voor.”

Klaar voor een toekomst als uitvoerder
Nu Daan zijn diploma voor timmerman op zak heeft, maar liefst vijf jaar praktijkervaring heeft opgedaan én in vaste dienst bij Reinbouw is, voelt hij zich wél klaar voor de volgende stap: uitvoerder. De opleiding daarvoor krijgt hij van Reinbouw. Daan: “Vanaf het begin heb ik bij Reinbouw de kans gekregen om naast mijn werk als timmerman ook mee te draaien als een soort assistent-uitvoerder. Daardoor weet ik nu wat de rol van uitvoerder echt inhoudt. Hij of zij is verantwoordelijk voor het project, van de fundering tot het eindresultaat. Je krijgt van veel dingen wat mee, waardoor je groeit als bouwer, maar ook als persoon. Het lijkt me gaaf om eindverantwoordelijk te mogen zijn van zo iets groots, dus ik kan niet wachten om me bij Reinbouw verder te ontwikkelen. Ik ga 32 uur werken en daarnaast een middag en avond naar school. Als ik dichtbij aan het werk ben, kan ik s ’ochtends nog mooi naar de bouw! De combinatie van werken en leren gaat me nu goed af. Als dat zo blijft, wil ik er misschien ook nog wel een hbo-opleiding achteraan doen!”

De ultieme route naar uitvoerder
Ook andere jongeren die een toekomst als uitvoerder overwegen, adviseert Daan om eerst goed te worden in de praktijk, bijvoorbeeld met een BBL-opleiding tot timmerman en leertraject bij Reinbouw: “Het is superleuk om wat met je eigen handen te maken! In huizen ga je constructies herkennen die je op je werk hebt gemaakt. En als je thuis bijvoorbeeld niet tevreden bent met je dak, dan kun je het gewoon zelf aanpassen. Timmerman is echt een vak om trots op te zijn.” Als we hem vragen wat een goede Reinbouwer in zich moet hebben, antwoordt hij: “Doorzettingsvermogen en een beetje creativiteit. Je moet niet opgeven als het niet lukt, want in de bouw gaat er altijd wel iets anders dan je verwacht. Daar moet je een oplossing voor bedenken. En als dat een tweede keer niet lukt, dan moet je het een derde keer proberen. Dat is best hard werken, maar wel binnen een team met hartstikke leuke collega’s. En dat is heel belangrijk. Mijn toekomst ligt daarom zeker bij Reinbouw!”

Wil jij je, net als Daan, ontwikkelen in de bouw?
Stuur dan eens een whatsappje of e-mail naar onze HR-adviseur Carmen via 06-30 17 52 65 of cvanderhooft@reinbouw.nl. Zij vertelt je graag alles over de stage- en opleidingsmogelijkheden van Reinbouw!