“Regelen. Dat is wat mijn werk zo leuk maakt. Natuurlijk zijn onze projecten tot in de puntjes voorbereid, maar onderweg kom je altijd iets tegen wat anders loopt dan verwacht. Om daar dan snel een effectieve oplossing voor te bedenken zodat het project niet stagneert, dat vind ik mooi. Als je het dan samen toch weer voor elkaar krijgt, dan ga je aan het eind van zo’n dag met een voldaan gevoel naar huis. Dat zijn lekkere dagen.” Vanaf de bouw, waar hij even snel het grondwerk controleert, vertelt projectleider Nik Waalderbos vol energie over zijn dynamische baan bij Reinbouw.

Een warm bad
Nadat zijn vorige werkgever, waar hij achttien jaar werkte, in de crisistijd failliet ging, kwam Nik in 2013 in dienst bij Reinbouw. Aanvankelijk combineerde hij de functie van projectleider met die van werkvoorbereider en viel hij zelfs een jaar in op de inkoopafdeling, maar inmiddels heeft hij zijn plek gevonden als projectleider, de functie die hem altijd het meest getrokken heeft. Nik: “Door de nuchtere mensen en de familiaire sfeer, kwam ik bij Reinbouw echt in een warm bad. Een mooi bedrijf dat staat voor haar kwaliteit.”

Rust creëren
Die rol die hij bij Reinbouw kreeg, bevalt hem uitstekend: “Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor de voortgang van het bouwproces. Loopt alles volgens planning, heeft iedereen alle stukken, weten alle partijen wat er moet gebeuren, is de opdrachtgever volledig op de hoogte? En als er dan eens iets niet goed gaat, dan is het mijn taak om een oplossing te vinden. Een project staat of valt met een goed voortraject, daarmee verdien je echt op de bouw. De uitvoerder mag eigenlijk niks meekrijgen van eventuele uitdagingen vooraf. Die ontzorging van de mensen op de bouw, het geven van goede antwoorden, dat brengt rust op de bouw. Die rust, die zie ik als mijn verantwoordelijkheid.”

Collegialiteit
“Ook de collegialiteit speelt een grote rol in het succes van projecten, ik weet niet of dat bij elk bedrijf zo vanzelfsprekend is. Onze calculator Luc stond bijvoorbeeld ten tijde van de aanbesteding voor de Simon Stevinkazerne bijna dagelijks aan mijn bureau om even dingen samen af te stemmen. Door die korte lijnen zit je er samen écht bovenop en krijg je alles mee: de calculatie, de werkvoorbereiding, de planning, de status, de kopersbegeleiding. Ik denk dat onze klanten dat verschil wel merken. Voor vragen ben ik hun vaste aanspreekpunt. Doordat ik overal bovenop zit, heb ik vaak direct een antwoord en anders maak ik gebruik van de korte lijnen naar de persoon die het wel weet. Onze collegialiteit zorgt voor een lekkere voortgang.”

Zin in de transformatie!
Toen de enthousiaste projectleider hoorde over de plannen van Woonstede om de historische Simon Stevinkazerne naar veertig appartementen te transformeren, was hij resoluut in zijn ambitie om de opdracht binnen te halen: “Transformaties vind ik geweldig! En net iets minder voorspelbaar dan nieuwbouwprojecten. Met alle partijen werk je samen aan een goede oplossing waar de opdrachtgever wat aan heeft. Bij Reinbouw krijgen we de vrijheid om zelf dingen vlot te trekken. Zo kun je met onderaannemers, leveranciers en opdrachtgevers echt samen dingen regelen. Dat werkt mooi.” Met zijn collega’s Klaas, Luc, Jan en Edwin beet hij zich vast in de wensen van Woonstede en de kansen en uitdagingen die de bijzondere projectlocatie biedt. En niet voor niets: Reinbouw won de aanbesteding en start binnenkort met de transformatie van de Simon Stevinkazerne, een project waar Nik bijzonder naar uitkijkt.

De toekomst
“De weg die ik bij Reinbouw ben ingeslagen, wil ik tot het eind van mijn carrière wel volgen! De familiaire sfeer, de betrokkenheid en vooral de verantwoordelijkheid en vrijheid die je hier krijgt, dat vind ik belangrijk. Zo is elke dag weer een mooie uitdaging!”